előadásaink



MINDENÜTT JÓ
Szlengblog-opera

Szemlőhegyi Barlang
2010. február 5,7,12,13.
19.30 és 21 órakor

„Oboázzon lelkünknek a fény” - újra látható az első magyar szlengblog-opera.

A nagy érdeklődés miatt ismét látható az első magyar szlengblog-opera a fővárosi Szemlő-hegyi-barlangban. A Soharóza Kórus és Göttinger Pál rendező közös produkciójára az októberi PLACCC Fesztiválon az összes jegy elkelt. Aki ősszel lemaradt a Mindenütt jó című előadásról vagy újra megnézné, februárban nyolc időpont közül választhat.




kórustagok

Csatádi Ádám
Cserne Klára
Eörsi Sarolta
Földi Bálint
Göttinger Klára
Göttinger Magda
Hajdú Marietta
Halas Dóra / KARNAGY
Hám Bernadett
Jankó Dániel
Juhász Éva
Komlósi Sarolta
Kozma Kriszta
Ligeti László
Lokody Ákos
Murányi Norbert / TITKÁR
Nagy Lilla
Pap Kinga Marjatta
Pribay Veronika
Rácz Dóra
Róna Péter
Simon Júlia
Spilák Zsuzsanna
Szálka Zsuzsanna
Szász Bence
Szintai-Molnár Péter
Tihanyi Benedek
Turchányi Dániel
Turchányi Márton
Vági Péter

VENDÉGEINK VOLTAK ÉS LESZNEK:

Csongrádi Gábor
Göttinger Pál / RENDEZŐ
Madaras Sándor
Polonyi Artemisz
Rácz Nóra
Rubik Ernő Zoltán / ZENESZERZŐ
Szász Barna
Sztojanov Georgi / ZENESZERZŐ
Tóvári Krisztina
Vásárhelyi Gábor
Vesmás Bence

stáb

HANGFELVÉTEL
Madaras Sándor, Murányi Norbert

FOTÓ
Kovács Márton, Mautner Márk, Spilák Zsuzsanna, Tóth Simon Ferenc

VIDEÓ
Fiantok Dániel, Tóth Simon Ferenc

BLOG
Halas Dóra, Lokody Ákos, Szász Barna, Szász Bence

ővelük és őbennük





Soharóza hírfolyam

rólunk írta Fehér Elephánt

2009.01.28. 11:42 kishalas

 

SOHARÓZA           Kórusimpró-performansz           /Kis/Halastókórus         MU
     
Már belépni is jó: ledlámpácskák szentjánosbogár-fényei mellett  olvasgatjuk az ismertetőt, szigorúan csak az első oldalt, mivel a továbblapozást engedő csengettyűszó által, magunk is cselekvő részesei leszünk az akciónak. A lényeg a sötét, asz ábrándos homály, amelyre mindig is vágytunk és vágyunk  a Zeneakadémia ostoba csillárai alatt...  Kezdetben vala a lélegzet, szellők lehelete, lombok zúgása,  a szél fuvallata,  - de lassúdad moccanásokkal zümmögésbe vált, hangfelhővé tornyosul,  kígyózó dallammá válik.  Egymásnak felelnek a szólamok, de önmagukon belül is állandóan változó motívumok versengenek. Van szerkezet, a laza körvonalak tág teret biztosítanak  a rögtönzésnek, a Kórusimpró-koncerteken csodált módszer egy újabb dimenzióban izmosodik elementáris élménnyé.  Nem ismerjük a jávai nyelvet, de boldogan dünnyögjük-suttogjuk együtt  a titokzatos szótagokat. Ki nézi már a füzetecskét? Elmerülünk a hullámzó hangok áradatában, egyébként is van mit figyelnünk:  az árny-énekesek állandó mozgásban vannak, előttünk, körülöttünk,  úgy lebegnek a térben, mintha bennünk élnének.  Aztán világosodik,  sorba rendeződnek,  egyenként mutatják be jellegzetes gesztusaikat,  melyek a második menetben  már hanghatásokkal is gazdagodnak.  Vitustánc, tantrikus sóhaj, halálsikoly, mini-pantomim: mindenki saját kreációjával szerepel, amely végül egyidejű tombolássá csúcsosodik.  Elvesztjük kimódolt rációnkat, oksági agyalás helyett beleveszünk a látott-hallott lehetőségek  lebilincselő forgatagába.  Ahogy a költő mondta: "Nem tudjuk, mi ez, de: nagyon jó..." Végül jön az ernyős bevonulás, az ötlettelen ál-avangárd blődli életmentő záradékaként megismert  Sztojanov Georgi-kórusmű hangzik el,  méltóbb környezetben, mert nem terheli az a temérdek üresjárat, amely azt a borzalmat elviselhetetlenné tette.  A szöveg nagyszerű, lépcsőházi asszociációk, háztartási szószemetek, elgárgyult közhelyek  ironikus halmaza,  amelyet a szellemes zene,  a fénypontok attraktív pulzálása, a ritmus karizmatikus lüktetése varázsol bűbájos finálévá. De még a ráadásnak is van ráadás: egy kis ízelítő a kórusimpró transzcendens világából:  szárnyal, ujjong, mordul és dübög,  de néha még frenetikusan ütküző fürt-hangzatok is kábítanak..., - ez után már tényleg nincs tovább!  Ahogy ennek a formációnak  nagyon is van, neve ugyan  SOHAróza, de legyen inkább: MINDIG!!!

Szólj hozzá!

Címkék: kritika felületi feszültség sztojanov georgi

Soharóza: Lakóközösség akció

2009.01.24. 15:29 Kkriszta

A Soharóza Lakóközösség akciójáról készült videó:


Soharóza: Lakóközösség akció from Soharóza on Vimeo.

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló felvétel közösségakció

Ki az a Soha Róza?

2009.01.24. 12:38 kishalas

 

Soharóza… Soharóza… ha megízlelgeted a szót, önmagától ráfekszik a nyelvedre, kisimítja a szájpadlás ráncait, simulékonyan csúszik ki a fogak között, a résnyire nyitott ajkakon át. Van egy lejtése, egy gyöngéd dinamikája, nem? Na, mi is pont ezt éreztük, amikor koncertet adtunk egy Frankel Leó úti bérház udvarán a lakóknak, akik ajtajukon kilépve a gang korlátjára támaszkodtak, és onnan néztek lefelé.

 

Oldalukon hol egy megrökönyödött spániel, hol egy szánkóba gabalyodott golden retriever, egy támaszkodó nagymama, aki a koncert kedvéért hívta aznap vendégségbe kisunokáját, és a harmadikon egy babakocsi: Soha Róza babakocsija.

 

 

A kóruskoncert után sütivel és teával vártuk a lakókat a felújítás előtt álló, üres lakásban, akik jöttek is seregestül, hozták a hálájukat és a kis ajándékaikat: egy-egy karácsonyfadísz, cserepes virág, gyertya, egy üveg pezsgő – szigorúan a lakásavatóra! –, és a teljes Soha család által aláírt képeslap sok jó kívánsággal. Ott állt a 100 éves nappaliban mindenféle ember, rég nem látott szomszédok paskolták egymást, zsongott a tér a ház történelméről, a lakások beosztásáról szóló meséktől – „tudod, nekünk szerencsénk volt, beköltöztettük a vidéki rokonokat a lakásba, megmaradt mind a 160 nm…”. És a zsibongás közepette ott volt Soha Róza, a 8 hónapos kisbaba, hallgatta a meséket, nézte a lakás roskadozó falait, itta a teáját, és arra gondolt: „ide biztos át jöhetünk majd minden karácsonykor mézeskalácsot sütni, a mi konyhánk ugyanis elég kicsi a mézeskalács sütéshez.” Átjöhetsz, Soha Róza, de ne lepődj meg: baba még a mi kórusunk is, veled együtt növesztjük a hajunkat és tanulunk járni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: háttér közösségakció

Mi az a Soharóza?

2009.01.24. 00:43 kishalas

A Bérháztörténetek 0.1-ben már találkozhattak a SZPUTNYIK életében megjelenő kórussal, akik  a későbbiekben is intenzíven részt fognak venni az alkotómunkában. Itt szeretnénk jelt adni megalakulásunkról, indulásunkról és első munkáinkról. Mi vagyunk a SOHARÓZA.  Íme:

 

''A zene egy elvont sütőforma, amibe az alapanyagot öntheted. Absztrakt és ezért végtelen: minden zene rólad szól. A közösségi zene - a közös éneklés - pedig erős. Már önmagában egy működő társadalom. Akkor mi mindenre képes egy olyan társadalom, aki a szabályokat betartva együtt keresi a szelepet és tágítja önnön határait? Kiderül. Soharóza.'' halasdóri 

 készítette: Tóth Simon Ferenc

NÉHÁNY ÖTLET A KÓRUS NEVÉNEK ÖTLETBÖRZÉJÉBŐL

 

ÁTHALLÁS

Ülsz egy szobában, átszűrődik a szomszéd TV-je. Áthallgatsz. A másik oldalon baba sír. Áthallgatsz. A szemközti kollégiumban zsoltárokat gyakorolnak. Áthallgatsz. Berakod a Rage against the machine-t. Áthallgatnak. 

Ülünk a kóruspróbán, csend van. Át kéne hallani. Nincs előttünk kotta, fülünkben zsong a világ. Át kéne hallani. Valami furcsa, göröngyös ösvényt keresünk a társadalom másik szegletében. Át kéne hallani. Mondani akarunk valamit. De előbb kurvára át kéne hallani.

MEMBRÁN

Egy kifeszített hártya vagyunk: vannak dolgok, amiket visszaverünk, vannak, amiket áteresztünk. Vannak pórusaink, amin keresztül kiszökhetnek a benntartott, felgyülemlett energiák. Vannak erők, amiket visszatartunk és rezonátorként felerősítünk. Egyszerre vagyunk rugalmasak és stabilak. Az agyhoz tartozunk: member of the brain. De a test beszél rajtunk keresztül. Bőrlégző, légáteresztő, vízhatlan membránfajták egyetlen hangszeren.

FELÜLETI FESZÜLTSÉG

A feszültség jó szó. Van pozitív feszültség a természetben, ami csodákra képes: a molnárka Jézus módra vizen jár, a helyzeti energia elektromos áramot hoz létre. Van negatív feszültség, a napi stressz, az izmok összehúzódása, a fizikai és mentális gát, amire mindenki egész életében keresi a gyógyírt. Jóga, úszás, zene, alkohol, masszázs, olvasás, pihenés, beszélgetés… végtelen számú oldás/megoldás. És van a művészi kifejezés mindent vívő feszültsége, amit ha feloldasz, ott áll előtted csupaszon, meztelenül, megtisztulva a befogadó. Feszültség-oldás: ilyen egyszerű a képlet. Ha tetszik, mi vagyunk a Halastó felületi feszültsége. Ha tetszik: jössz ma a Feszkóba?

KOTYOGÓ

Vegyünk egy kocka hagyományos kóruslétet. Melegítsük fel, míg vizzé nem olvad. Ha ez megvan, töltsük át a kotyogóba és helyezzük a gáztűzhelyre. A molekulák felgyorsulnak, az anyag tágulni kezd, a vízgőz kiutat keres, valahol van egy szelep. Bármilyen szűrőt használhatunk. Az adja az ízét. Gőzölt tejhabbal kínáljuk.

DUNAKAVICS / DRAZSÉ

A 7 éves Nina végighallgatta repertoárunk első darabját, a Házirendet. Somolygott. Tudta, hogy nevet keresünk, értette, hogy háztartási sajtos kekszről énekel a basszus. És kigurult belőle az első névötlet: drazsé. Majd kigurult belőle a második is: Dunakavics. Nem vagyok benne biztos, hogy ezután nekünk felnőtteknek túl sokat kéne gondolkodnunk. 

Budapesten vagyunk, kettészel minket a nagy folyó. Viszi magával a köveket, sodorja, csiszolja őket, míg azok egyre tökéletesebb, fényesebb, finom kis kavicsokká nem válnak. Szerintem ez az útvonal nekünk is jó lesz. 

A drazsé jelentése: cukormázas pirula. ’Trágya’ szavunk azonos eredetű a drazséval, eredeti jelentése ugyanis általánosabb volt: fűszer, régi szakácsaink bizony jól megtrágyázták az ételt. Később lett csak a talaj fűszere. No, tessék, szívesen leszek a zene fűszere, az élet drogja: kábítószer és gyógyszer – ez mind egyszerre.

TEARS OF LAJKA

Tudtátok, hogy Lajkának esélye sem volt? Állítólag a Szputnyik-2-es elnevezésű  űrjárműn még leszálló egység sem volt, az „utas” biztonságos visszajuttatására a Földre ugyanis a korban még nem volt lehetőség, így a tervek szerint Lajkát elaltatták volna 10 nap után, de – amint 2002 októberében orosz források nyilvánosságra hozták – Lajka néhány órán belül túlmelegedésben meghalt.

Jelszavunk: még egy esélyt Lajkának! Mi mind kísérleti éneklő kutyák vagyunk. Legalább ennek a történetnek legyen happi end-je. Lacrimosa Lajka.    

 

 

ÉLETKÉPEK

(fotó: Tóth Simon Ferenc) 

 

 

A SOHARÓZA ELSŐ ÖNÁLLÓ AKCIÓJA

 

1. A FELHÍVÁS

 

KEDVES LAKÓK!

 

Talán már értesültek arról, hogy Judit nénitől (aki éveken keresztül ápolta Lili nénit ebben a házban) megvettük a III. emelet 28-as ajtó alatti gyönyörű lakást.

 

Egyelőre ketten fogunk beköltözni ide: Halas Dóra és Mautner Márk, aztán később remélhetőleg leszünk többen is. Addig azonban kénytelenek vagyunk a lakást teljes körűen felújítani, ami sajnos egy kis kellemetlenséggel fog járni az Önök számára is. Szeretnénk kérni megértésüket, türelmüket arra a pár hónapra, amíg a munkálatok zajlanak (a felújítás valamikor januárban kezdődik). Cserébe csak annyit tudunk nyújtani, hogy a lakás udvar felé eső, külső része is megújul majd: felújításra kerülnek a nyílászárók, tavasszal pedig – a beköltözéskor – mi is tervezünk növényeket, virágokat elhelyezni a gangon. 

 

Még valamit szeretnénk felkínálni Önöknek, amennyiben nem veszik zavarásnak: mivel én (Dóri) karnagy vagyok és van három fantasztikus, amatőrökből álló kórusom is, nagyon nagy örömmel tartanánk Önöknek egy rövid udvari koncertet, amely után szeretettel várjuk a ház minden lakóját egy kis sütire és teára, talán még egy kis beszélgetésre is, a még felújítatlan lakásunkban. (Megnézhetik: milyen VOLT, és milyen LESZ a lakás, amikor újra találkozunk ott néhány hónap múlva.)     

 

A házi koncert időpontja: december 13. szombat 15:00

 

Reméljük, nem zavarjuk nyugalmukat, ha 10-15 percig énekelünk Önöknek az udvaron. Kérjük, ha érdekli Önöket, kapjanak fel egy kabátot, és jöjjenek ki a lakásuk elé a gangra meghallgatni bennünket. Utána együtt felmehetünk felmelegedni egy kicsit.

 

A reményteli új lakók a harmadikról: Dóri és Márk 

 

 

2. A LAKÓK REAKCIÓI (nemsokára videón!!!)

(amely egyben magyarázatot tartalmaz a kórus nevére is)

 

 

 

 

2 komment

Címkék: képek felvétel háttér szputnyik közösségakció

Az OE-dal története

2009.01.23. 23:00 spilko

 

 

 

 

 

Sorsszerű események láncolata

 

 

 

 

 

írta Spilák Zsuzsa, a Soharóza tagja

Az egész szeptemberben kezdődött, amikor szülinapomra koncertet kaptam ajándékba drága sógornőmtől.

Vagy akkor, amikor pár éve meghallottam Georgi Macbeth monológját a Zeneakadémián és csontig hatolt a zsenialitás?

Dehogy! Az egész akkor kezdődött, amikor…

A két szálon futó konkrét cselekmények ilyeténképpen történtek:

1. szál
Halas Dóra meghívja bátyját és sógornőjét egy Zap Mama koncertre. A koncert után a büfében Dóra egy fél mondattal utal arra, hogy egy új kórus indítását tervezi, színházi alkotótársakkal. Spilák Zsuzsa izgalmasnak találja a tervet, de csak mint sógornőjét szívből szerető rokon.
Másnap Spilák Zsuzsa az interneten Zap Mama infók után kutat, és rátalál egy felvételre, mely rendkívüli módon leköti figyelmét. Az elkövetkező hetekben is élénken élnek benne a zenei hatások.

2. szál

Sztojanov Georgi és Spilák Zsuzsa közös projekten dolgoznak. Megbeszélést tartanak egy kortárs zenei koncerttel egybekötött fotóvetítésről. Később Georgi levélben kér elnézést, hogy annyira elfoglalt, és megemlíti, hogy többek között azért, mert részt vesz Halas Dóra most formálódó új kórusában. Spilák Zsuzsa hirtelen visszaemlékszik a Zap Mama koncert utáni elejtett megjegyzésre, és azonnal levelet ír sógornőjének, hogy szeretne csatlakozni a kórushoz. Ez volt az a varázslatos pillanat, melyben a két külön szálon futó eseménysor egy szemvillanás alatt egyesült.

A kórus első találkozásakor Dóri felvillantotta egy izgalmas, kísérletező, formabontó zenei játék lehetőségét. Hazamentem és annyira összecsengett minden. De hiszen ez olyan, mintha visszaásnánk az agyontaposott földkéreg alatti gyökérkezdeményekig! Mintha a testünket újra felfedezve, rejtett zugainkból kilihegnénk, kiüvöltenénk a ritmust, a hangot, a csendet. De hiszen ez olyan, mint amit Zap Mamáék meséltek!

Másnap átküldtem Dórinak azt a bizonyos felvételt, melynek 31. percében elhangzik egy afrikai dal.

http://uk.youtube.com/watch?v=CoZDAuLc3JQ

Ez az OE dal (Soharóza értelmezésben) keletkezésének hiteles története.
Hálás köszönet Zap Mamának és a sorsnak.

Szólj hozzá!

Címkék: háttér felületi feszültség kórusszemmel

beéneklés-bemozgás-bekattanás

2009.01.23. 17:13 kishalas

/írta: Vásárhelyi Gábor - kórustag/

Az éneklés testi, lelki, szellemi figyelmet és rákészülést igénylő összetett, mély, spirituális élmény. A Soharóza próbák ezért az emberi létezés legkülönbözőbb szintjeit megmozgató, rendhagyó bemelegítő beénekléssel kezdődnek. A külső szemlélő számára minden bizonnyal sokkoló látvány lehet egy beéneklő-transzállapotban lévő Soharóza tag megpillantása, de sokszor még mi magunk is csukott szemmel végezzük karnagyunk kíméletlenül felforgató és a normális életfelfogásból végletesen kizökkentő utasításait, hogy ne zavarjuk egymás teljes elmélyülését, ellazulását, kitisztulását. A meditáció, a tai-chi, a jóga, a hipnózis, a kollektív módosult tudatállapotok és a szélsőséges szektaülések keverékeként jellemezhető zártosztály-party 15-30 perce ugyanis elég ahhoz, hogy minden kórustag elfelejtse aznapi gondjait, és izmait, hangszálait és gondolatait ellazítva készen álljon a próba érdemi folytatására. A „beéneklős” feladatok között ugyanúgy helyet kap a kollektív hátmasszázs mint a látszólag eszetlen vicsorgás és sikítozás, de nem nélkülözzük a virtuális zenés-táncos gerelyhajítást vagy egy teáskannával való teljes testi-lelki azonosulást sem. A nyitottság, a szuggesztibilitás és a gátlástalanság nagy előnyök, de ha körülötted mindenki megbolondul, úgyse maradsz normális te sem!

 

Szólj hozzá!

Címkék: háttér kórusszemmel

süti beállítások módosítása